torsdag 14 november 2013

Baguettestället

Ett av mina favoritlunchställen ligger mellan Korsvägen och Berzeliigatan. När man kommer in genom entrén, som skuggas av en stor, grön- och rödrandig markis, ser det ut som om någon smällt upp en mackförsäljning i lagret på en Ica-butik. Väggen till vänster är skymd av drickabackar, som är halvskymda av ett draperi med asiatiska tecken, upphängt halvhjärtat. Längre fram står två drickkylar. Till höger finns tre lite för trångt placerade bord med obekväma stolar. I taket hänger lysrörsarmaturer som ytterligare förstärker känslan av att vara på ett lager. Ovanför disken hänger en meny från taket i kedjor.
De som driver stället är en asiatisk kvinna som talar i utropstecken ("Kan jag hjälpa nästa!" "Vill du ha dricka!" "Vill du betala med kort!"), och en blek, tråkig (det är verkligen det enda jag kan beskriva honom som) man som står i köket bakom och gör baguetterna efter vad som fattas på menyn (kvinnan ropar "Ljust bröd! Räkröra! Skinka!").

De har otroligt många ingredienskombinationer att välja mellan, baguetterna är stora, och det kostar 35 spänn med dricka (de har, utöver den vanliga läsken, mjölk, fruktdryck, julmust, smultronläsk och andra konstigheter).
Jag är inte ensam om att uppskatta priset. Under lunchtid ockuperas butikens alla fem kvadratmetrar av hungriga människor.

På Vasagatan ligger ett ställe som säljer baguette och dricka för trettionio kronor. Men det är värt den långa resan för att få det lite, lite billigare, och få höra butiksbiträdet anfalla luften med sina utropstecken.

Over & out.